Bild från det ena vardagsrummet i reportaget "Huset i huset".
Huset i huset
Bild från hallen i reportaget "Huset i huset".

Det är något idylliskt över fastigheten i centrala Jönköping. Från den trafikerade gatan pulserar det, men innanför portrarna är det lugn och ro. De små gångarna på innergården hälsar välkommen till respektive trappuppgång. Under varmare årstider blommar det här. I den ena uppgången ligger “Huset i huset”. Knarret i trappan vittnar om en lång historia, precis som resten av fastigheten. 

Ägaren tar emot. Hallen är inbjudande där stuckaturerna visar vägen in i den drygt 300 kvadratmeter stora lägenheten, fördelat på två plan.

– Vi är medvetna om att det är en ynnest att ha det så här. Även om det är många som har varit involverade i projektet är det Sanna som hela tiden har varit samordnare, själva mittpunkten.

– Sedan allt blev färdigt finns det ingenting vi vill ändra på.


– Vi bestämde oss tidigt för att vi ville ha det bästa av det bästa, men vad som är det bästa är förstås en smaksak.

In till höger från entrén blir köket en naturlig mötesplats. Även här sticker de personliga materialvalen ut, hela vägen ner på detaljnivå.
Det cylinderformade trapphuset gör hela tiden sällskap, även genom matsalen. Sällskapsrummet och tv-rummet sätter punkt för rundturen. Tillbaka vid entrén finns passagen med braskaminen som samlingspunkt. Här tar den moderna sekelskiftesstilen slut. En trappa upp väntar något helt annat.

“För oss har det varit väldigt viktigt att ha rätt personer med i projektet.“
Bild på köket i reportaget "Huset i huset".

Att beskriva “Huset i huset” som ett annorlunda projekt är ingen överdrift, ur flera aspekter. Arbetet tog cirka tre år från start till mål och grundmetoden skiljde sig västentligt jämfört med andra projekt då renoveringen gjordes från taket och nedåt – inte tvärtom som i de flesta fall.

Därför handlade Sannas insats till stor del om planering och att ligga flera steg före själva utförandet. Detta i samråd med både arkitektbyrå, som ritade hela lägenheten, och hantverkare som stod för flera detaljbyggnationer.

Christian Axelsson, projektchef på Sanna, minns tillbaka:
– Bara en sådan sak som att den fasta belysningen i snedtaket skulle linjera centriskt i trappan – utan att trappan ens var tillverkad – var en utmaning, men en rolig sådan.

Hasseln shower

Precis intill master bedroom på övervåningen går badrummet i skandinavisk stil. Duschen är inget undantag.

Bild på ett av badrummen i reportaget "Huset i huset".
“Mycket är tack vare att Sanna har anställda som håller vad de lovar och är serviceinriktade från början till slut. Sådant är mycket värt.“

Oavsett var ögat fastnar i lägenheten finns det något att berätta, historier om materialval och inredningsstil. Svaren kommer delvis från erfarenheter från tidigare boenden, men också flertalet inspirationsresor.
Sanna har lyssnat och rådgivit, även när “Huset i huset” stod färdigt.

– För oss som kund betyder det så klart mycket att Sanna även tog ansvar efter att renoveringen var klar. De släppte inte allt så fort de var klara utan följde upp och kom hit och fixade småsaker.

Solljuset tvingar sig in i allrummet på övervåningen. Snedtaken som möter väggsnickerier och fönster drar till sig uppmärksamheten. Även här blir trappan en given mittpunkt där varje utrymme omkring lever sitt eget liv. TV-hörnan, kontorsplatsen och de små passagerna till både sov-, gäst- och badrum smälter ihop i en öppen planlösning.

– På ett sätt är det här ett hus i huset.

Takterassen från det största sovrummet ligger ostörd och badrummet intill andas skandinavisk design från topp till tå. Det är på övervåningen som kvällarna rundas av i “Huset i huset”. Det, som från början var flertalet lägenheter, är nu ett boende där egentligen bara fantasin har satt gränserna. Mycket tack vare Sanna. 

Bild på övervåningen i reportaget "Huset i huset".
Detaljbild på trapphuset i reportaget "Huset i huset".
Bild på ett av badrummen på övervåningen i reportaget "Huset i huset".

Huset i huset

Projekttid

Jan 2019 – Sep 2021

Materialval

Sten, ek, textil

Rum

Sovrum, vardagsrum, kök, badrum, trapphus

Tjänster

Projektledning, snickeri

Har du en vision om ett drömprojekt? Går du i renoveringstankar? Skulle något i ditt hem må bra av en förändring? Tänk smått. Tänk stort.

Välkommen att höra av dig till oss. Tillsammans skapar vi minnen för livet.

Kontakta oss