Ingvar Carlsson

Ingvar Carlsson

Att se de mest skruvade idéerna bli till verklighet har varit Ingvar Carlssons kvitto på ett lyckat arbetsliv.

Han närmar sig 70 år, grundaren av Sanna Bygg, men glöden – och inte minst kunskapen – finns kvar i allra högsta grad.

Ställ en fråga till Ingvar och svaret blir, ofta efter en liten stunds funderande, utbroderat. Han säger skämtsamt att det kommer bli väldigt långa citat i en sådan här typ av text, särskilt när det handlar om honom själv. Därför undviker vi långa pratminus.

Skolans stereotypa undervisning passade inte Ingvar. I stället var det ambitionerna om att komma ut i arbetslivet som frestade. Praktisk var han ju.

Efter skoltiden och militärtjänstgöringen var det dåligt med jobbtillfällen för byggnadsingenjörer. Den branschen var trots allt det som lockade mest. Intresse och utbildning fanns redan i familjen. Ingvar följde efter.

Nordiska Trähus i Vrigstad gav honom den första anställningen, men det var i början av 1980-talet, då Arkitekthuset i Jönköping sökte folk, som det “riktiga” arbetslivet startade. Det blev mer på allvar då, menar Ingvar.

Mycket har hänt sedan dess. Idag kan han beskrivas som Sannas vise man, personen med mest erfarenhet av alla. Och, förstås, pappa till hela verksamheten. Utan Ingvar hade inte Sanna funnits, inte i den här formen i alla fall.

Pendeln

Ingvars erfarenhet och kärlek till det analoga arbetet blev stortskottet för Sanna.

Ingvar träffade Christian Axelsson i mitten av -00-talet. Christian var en “100-kille”, som Ingvar uttrycker det, en pålitlig egenföretagare med gott omdöme. Samarbetet fungerade och när Ingvar kom med idén att starta något tillsammans fanns det inga tvivel. 

Erfarenhet och entusiasm slogs ihop. Det blev Sanna Bygg.

Ibland reflekterar Ingvar över vad Sanna har åstadkommit sedan 2011 och kan imponeras över utvecklingen. Han känner stolthet. Från och med 2024 finns han inte med i den dagliga verksamheten på samma sätt som förut. Ett annorlunda liv väntar, men Sanna försvinner inte bara för att Ingvar går i pension.

Surret och garven med kollegorna blir han aldrig mätt på. Inte nyfikenheten av att lära sig nya saker heller.


Ingvar blir särskilt glad när de yngre medarbetarna ber honom om råd. Det betyder att han fortfarande behövs. Annars är det idéerna som är grejen och ritbordet den bästa platsen på kontoret. Själva resan till målet är mest stimulerande, att se sina tankar bli till faktiska projekt. Det är beviset på hans kunskap.

Kärleken för det analoga arbetet är evig. Själen på många sätt. Ingvar är fortfarande något tveksam till branschens digitala arbetssätt, men han accepterar läget. 

Så länge det är bra för Sanna är det bra för Ingvar. Det vet han.


Ingvar-pendeln